Wat de meeste mensen niet weten is dat er naast een heleboel batterijtjes, maar ook de nodig elektronica in je fietsaccu zit. Deze printplaat noemen we in technische termen de BMS wat staat voor Battery Management System. Deze elektronica ‘Managed’ de batterijen in je fietsaccu.
Je fietsaccu is opgebouwd uit heel veel kleine batterijtjes. Deze batterijen worden via 1 laadpunt opgeladen. Daarbij is het van belang dat alle batterijen exact tot 100% worden worden opgeladen. Ook is het van belang dat er niet 1 van de cellen wordt overladen omdat dit direct schade aan de cel brengt. Om het laad proces optimaal te laten verlopen, worden alle cellen gecontroleerd. De BMS zorgt er dus voor dat de batterijen worden gebalanceerd tijdens het opladen. Ook bevat een goede BMS een beveiliging tegen overladen, ontladen en wordt de temperatuur in de batterij gecontroleerd tijden het opladen. Als de batterij wat ouder is, juist dan is het van belang dat de balancering plaatsvind. Bij het verouderen gaan de batterijen onderling wat verschillen in weerstand en capaciteit. Een goede BMS corrigeert deze verschillen en zorgt voor een langere levensduur van je fietsaccu.
BMS vervangen bij revisie?
Bij het reviseren van je fietsaccu kijken we ook naar de BMS. Een fietsaccu ondervindt veel trillingen en schokken gedurende het gebruik in de fiets. Ook wordt een fietsaccu vaak vochtig aan de binnenkant, en dat kan de BMS aan tasten. Indien mogelijk vervangen we bij AccuCompany altijd de BMS uit de fietsaccu. In een aantal gevallen is het echter niet mogelijk. Sommige accu’s zoals Bosch, Gazelle en Flyer, hebben extra functionaliteit in de BMS gebouwd waardoor deze accu kan communiceren met het display van je fiets. Bij dit soort accu’s is het belangrijk dat de oude BMS wordt behouden tijdens revisie. In dat geval beoordelen we vooraf de kwaliteit van de BMS en bepalen of deze geschikt is voor een tweede leven.
Vragen over jouw fietsaccu? App ons een foto van je accu wij zullen je uitgebreid informeren over de mogelijkheden.